Eén van de oudste Fiat-dealers

De historie van Autobedrijf Bovenkamp v.o.f. gaat terug tot de jaren dertig. Toen startte J.F. Koopmans een garagebedrijf in het pand waarin nu Stichting Museums Vledder is gevestigd en dat ook het gemeentehuis en een café is geweest. Het bedrijf zorgde voor mobiliteit in de breedste zin van het woord: je kwam er niet alleen voor een auto of onderhoud, maar ook voor motorfietsen, tractoren en landbouwmachines, als je een taxi nodig had of als de sneeuw van de weg moest worden geschoven.

Het was een echte dorpsgarage. Vanaf juni 1939 was het als Autobedrijf Koopmans ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en na de oorlog verkocht het bedrijf ook motorfietsen van legendarische merken als AJS en Norton. In 1947 betrok Autobedrijf Koopmans een nieuw gebouwd pand aan de Dorpstraat 4-6. Vermoedelijk in 1955 verkreeg Autobedrijf Koopmans het dealerschap van Fiat en op 2 mei 1964 nam medewerker Kasper Bovenkamp het bedrijf over. Daarmee was de voortzetting van de onderneming verzekerd.

Inmiddels diende het naastgelegen voormalige café als showroom en kantoor. Het bedrijf groeide door en in 1990 verhuisde de dealer naar een groter pand, waar het nu nog steeds is gevestigd. Het kan niet missen: wie Vledder binnenrijdt vanaf rijksweg A28 (afslag Vledder) ziet het bedrijf direct rechts op de hoek, samen met het Total-benzinestation. Eind 2000 werd Kasper Bovenkamp 65 jaar oud en deed het bedrijf over aan de tweede generatie Bovenkamp, aan Jan en Wilma Bovenkamp. Omdat Autobedrijf Bovenkamp v.o.f. inmiddels ook het officiële Fiat Bedrijfswagen-dealerschap had verworven, werd de werkplaats in 2005 verder uitgebreid. Sindsdien is vooral het onderhoud aan campers aanzienlijk toegenomen. Door de jaren heen heeft het bedrijf regelmatig prijzen en onderscheidingen gewonnen. In 2005 was de winst in een klanttevredenheidsonderzoek goed voor een vijfdaagse reis naar de Fiat-fabrieken in Turijn voor alle medewerkers Er zijn twaalf medewerkers, waarvan zes werkzaam zijn als monteur. Passie voor Italiaanse auto’s en Fiat in het bijzonder voert de boventoon. Dat is direct te merken bij het betreden van de showroom. Daar staan enkele klassieke modellen, waaronder een groene Fiat Dino. De restauratie daarvan heeft acht jaar gevergd.

Klassieke auto’s zijn een hobby van Jan Bovenkamp, de huidige directeur. Kennis en ervaringen deelt hij graag met anderen en dat weten vooral de diverse modellenclubs van Fiat. In de route van voorjaars- of najaarsritten staat Vledder – en dan met name Autobedrijf Bovenkamp v.o.f. – steevast vermeld als het adres voor een koffiestop. Hiernaast ziet u de garage in de jaren dertig.

Dorpsstraat rond 1958.

Naar onze contactpagina